ریزش سکه ای یا آلوپسی آره آتا نوعی ریزش مو است که باعث ریزش بخشی یا تمام موهای قسمت های مختلف بدن می شود. ریزش سکه ای معمولا به شکل لکه های گرد رخ می دهد هرچند گاهی اوقات به اشکال دیگر نیز دیده می شوند. ریزش سکه ای یک بیماری خود ایمنی است که باعث ریزش مو می شود. در این بیماری سیستم ایمنی فولیکول های مو را هدف قرار می دهد و به آنها حمله می کند. علت این بیماری دقیقا مشخص نیست اما ریسک فاکتورهایی مانند ژنتیک و عوامل محیطی مانند استرس و عفونت در بروز آن دخیل هستند.
ریزش سکه ای در افراد جوان شایع تر است و بیش از 80 درصد افراد قبل از 40 سالگی به آن مبتلا می شوند. در حال حاضر هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد و فقط قابل مدیریت است. بطور کلی موارد خفیف اغلب خود به خود با گذشت زمان بهبود می یابند، ریزش سکه ای متوسط تا شدید را نیز می توان با دارو کنترل کرد.
ریزش سکهای مو چیست؟
ریزش سکهای مو یک بیماری رایج است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله می کند و منجر به ریزش مو می شود. اگرچه موهای هر قسمتی از بدن ممکن است در این بیماری دچار ریزش شوند اما ریزش سکهای معمولاً موهای سر و صورت را تحت تأثیر قرار می دهد. طبق تحقیقات از هر 50 نفر یک نفر در دوره ای از زندگی خود دچار آلوپسی آره آتا می شود. این بیماری مردان و زنان را در سنین جوانی درگیر می کند و اکثر افراد مبتلا به ریزش سکهای معمولا سالم هستند و علائم دیگری ندارند. حدود 20 درصد از افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا در اعضای خانواده خود کسی را دارند که به این بیماری مبتلا است.
علل اصلی ریزش سکه ای
علل مختلفی برای ریزش موی سکه ای متصور است که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- اختلالات خود ایمنی
- عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
- استرس های شدید و مزمن
- اختلالات هورمونی
- عفونت های ویروسی
- عوامل محیطی و سبک زندگی
علائم ریزش موی سکه ای
- ریزش مو به صورت تکه های گرد یا بیضی روی پوست سر، ریش، ابرو و سایر موهای بدن
- لکه های طاس صاف و بدون هیچ گونه اسکار یا التهاب
- موهای کوتاه و شکسته در لبه نواحی طاس شده
- احساس سوزن سوزن شدن، خارش یا سوزش در پوست سر
انواع ریزش سکه ای
ریزش موی سکه ای به اشکال مختلفی بروز می کند که بر اساس شدت و توزیع ریزش مو دسته بندی می شوند:
- ریزش موی سکه ای: بخش های گرد بدون مو در پوست سر و سایر نواحی بدن دیده می شود.
- آلوپسی توتالیس: افراد مبتلا، ریزش کامل موی سر را تجربه می کنند.
- آلوپسی یونیورسالیس: ریزش کامل مو در پوست سر و بدن اتفاق می افتد.
- آلوپسی اوفیازیس: در این نوع ریزش مو به شکل یک نوار در بالای سر، کنار سر و پشت سر اتفاق می افتد.
درمان ریزش سکه ای در کلینیک ایوا
درمان مناسب هر نوع ریزش سکه ای
درمان های مختلفی بر اساس شدت و نوع ریزش سکه ای وجود دارد. توجه داشته باشید که این بیماری می تواند پیشرفت کند و افراد ممکن است در مراحل مختلف زندگی خود انواع ریزش سکه ای را تجربه کنند.
درمان دارویی
استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی برای سرکوب سیستم ایمنی بدن در قسمت های دچار ریزش موثرترین درمان در نظر گرفته می شود. ماینوکسیدیل موضعی نیز به رشد موها کمک خواهد کرد. علاوه بر این آنترالین برای کسانی که به کورتیکواستروئیدها حساس هستند، تجویز می شود تا به دفع و دور نگه داشتن سلول های ایمنی از فولیکول های مو کمک کند. توفاسیتینیب، روکسولیتینیب و باریسیتینیب خوراکی و موضعی نیز باعث مهار حمله سیستم ایمنی به فولیکول های مو می شوند.
درمان طب سنتی
طب سنتی ریزش موی سکه ای را با سردی مزاج مرتبط می داند. علاوه بر این آن را به ضعف گردش خون در پوست سر و اختلالات عملکردی کبد و کلیه ها نسبت می دهد. طب سنتی استفاده موضعی از روغن سیاهدانه، رزماری، مورد و کرچک را توصیه می کند. همچنین حجامت پشت گوش و گردن، فصد رگ و مصرف غذاهایی با طبع گرم مانند عسل، خرما، دارچین و زعفران را برای درمان مفید می داند.
درمان کلینیکال
فتوتراپی یا نور درمانی با استفاده از طول موج های خاص و ایمونوتراپی موضعی که شامل استفاده از آلرژن های تماسی روی پوست سر است برخی از درمان های کلینیکال ریزش موی سکه ای هستند.
درمان ریزش سکه ای در کلینیک ایوا
درمانهای جدید و نوین
تحقیقات در زمینه ژنتیک و ایمنولوژی و شناسایی ژن های دخیل در ریزش مو باعث کشف روش های درمانی جدیدتر برای این بیماری شده است. به عنوان مثال ایمونوتراپی و لیزر درمانی در مناطق درگیر باعث تحریک رشد موها شده و به درمان بیماری کمک می کند.
تغذیه برای کنترل ریزش سکه ای
تغذیه نقش بسیار مهمی در درمان ریزش موی سکه ای دارد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین هایی مانند بیوتین، مصرف زینک، مکمل آهن، آنتی اکسیدان ها و پروتئین ها می تواند به رشد موها کمک کرده و مانع گسترش این بیماری شود.
بخوانید: کاشت مو شقیقه در خانم ها + هزینه آن + عکس فیلم کاشت شقیقه
استرس و تأثیر آن بر ریزش سکهای
استرس یکی از علل اصلی آغاز و تشدید ریزش موی سکه ای است زیرا واکنش های خود ایمنی را در بدن تحریک می کند. استرس روند درمان را کند کرده و حتی باعث عود مجدد بیماری بعد از درمان خواهد شد.
آیا ریزش سکه ای دائمی است؟
ریزش موی سکه ای در اکثر موارد دائمی نیست و خود به خود بهبود می یابد. با اینحال عوامل مختلفی از جمله شدت بیماری و سابقه خانوادگی می تواند آن را به یک بیماری مزمن و طولانی مدت تبدیل کند.
بخوانید: پسوریازیس و انواع آن + درمان (خانگی،دارویی و پیشرفته)
خطرات عدم درمان ریزش سکه ای
در صورت عدم درمان ریزش موی سکه ای احتمال گسترش بیماری و درگیری مناطق بیشتری از پوست سر و بدن وجود دارد. علاوه بر این عدم درمان زودهنگام بیماری تاثیر منفی بر زندگی فرد گذاشته و ممکن است در آینده به درمان های بیشتر و پرهزینه تری نیاز داشته باشد.
درمان ریزش سکه ای در کلینیک ایواآیا ریزش سکهای بیماری واگیردار است؟
خیر ریزش موی سکه ای یک بیماری خود ایمنی است بنابراین هیچ عاملی مانند ویروس یا باکتری باعث بروز آن نمی شود که از فردی به فرد دیگر منتقل شود. حتی استفاده از وسایل شخص مبتلا نیز باعث ابتلا به بیماری نخواهد شد.
بخوانید: لیکن پلاس پوستی و عکس علائم آن + معرفی کلینیک درمانی
آیا ریزش سکهای به خودی خود خوب میشود؟
در بیشتر موارد ریزش سکهای به خودی خود بهبود یافته و موهای ناحیه دوباره رشد می کنند. شدت بیماری، وضعیت سیستم ایمنی، سن بیمار و ریسک فاکتورهایی مانند استرس در بهبودی و عود این بیماری نقش دارند. خصوصا در افرادی که برای اولین بار به نوع خفیف این بیماری مبتلا شده و سابقه خانوادگی نیز ندارند احتمال بهبودی بیشتر است.
آیا ریزش سکهای میتواند به سایر قسمتهای بدن سرایت کند؟
بله ریزش سکه ای بسته به شدت و نوع بیماری می تواند قسمت های مختلف بدن را درگیر کند. در موارد خفیف فقط یک دو قسمت از سر و صورت تحت تاثیر قرار می گیرند اما در صورت عدم کنترل ممکن است تمان بدن دچار ریزش مو شود.
بخوانید: درمان اسکار جای جوش با میکرونیدلینگ + هزینه جلسات + عکس و فیلم
آیا ریزش سکهای ارثی است؟
همانطور که گفته شد ریزش سکهای یک بیماری خود ایمنی است که ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی در آن نقش دارند. با اینحال می تواند زمینه ارثی نیز داشته باشد زیرا افراد مبتلا معمولا در خانواده درجه یک خود نیز سابقه ابتلا به این بیماری را دارند.
منبع:
https://www.hims.com/conditions/alopecia-areata
https://dhiinternational.com/what-is-alopecia-areata-treatment/