دکتر سارا بهروان / درمانی پوست / درمان کلوئید با چه روش هایی قابل انجام است؟
۶ دقیقه
بهترین-دکتر-برای-درمان-کلوئید

درمان کلوئید با چه روش هایی قابل انجام است؟

آنچه می خوانید...

کلوئیدها تجمع بافت اسکار بر روی پوست هستند. آنها معمولاً پس از زخم، سوراخ، سوختگی یا لک تشکیل می شوند و رشد می کنند. برای برخی افراد، این بافت اسکار برجسته تر و تیره تر از رنگ پوستشان است. کلوئید زمانی ایجاد می شود که روند بهبود زخم یا التهاب به صورت عادی پیش نرود و زخم هنگام ترمیم بافتی سفت از خود به جای می گذارد که با رنگ پوست متمایز است. شاید برای شما سوال پیش بیاید که آیا روشی برای درمان کلوئید وجود دارد؟ درادامه با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوال برسید.

درمان-کلوئید

کلوئید چگونه تشخیص داده می شود؟

دکتر پوست معمولاً با دیدن کلوئید آن را تشخیص دهد. برخی مواقع، بیماری پوستی دیگری می تواند شبیه کلوئید باشد. مثلا، اگر فردی به طلای گوشواره خود واکنش آلرژیک داشته باشد، توده می تواند مشابه با کلوئید باشد.

پزشک با انجام بیوپسی می تواند کلوئید را تشخیص دهد. برای انجام بیوپسی، پزشک محل کلوئید را بی حس کرده و مقدار کمی از پوست را برمی دارد تا بتواند آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند. پزشک شما نمونه برداشته شده را به آزمایشگاه پزشکی می فرستد. پزشک آزمایشگاه با بررسی این نمونه، گزارشی از آن چه زیر میکروسکوپ دیده را به پوست گزارش می دهد. اگر نمونه کلوئید باشد، پزشک پوست یک برنامه درمانی متناسب با مشکل بیمار را جهت درمان کلوئید به او می دهد.

درمان قطعی کلوئید یا گوشت اضافه

نمی توان گفت که کلوئید درمان قطعی دارد، ولی با رعایت برخی دستورالعمل ها می توان آن را بهبود بخشید. در ادامه برخی از راه های درمان را ذکر می کنیم:

مراقبت از زخم

برای کلوئیدهای جدیدتر، اولین گزینه درمانی به کار بردن پانسمان های فشاری است که از پارچه کشسان یا مواد دیگر تولید شده اند. از این روش بعد از جراحی برای برداشتن کلوئید نیز استفاده می شود. هدف از فشار، کاهش یا جلوگیری از اسکار با اعمال نیرو بر روی زخم در حال بهبود است.

چنین پانسمان هایی برای موثر بودن باید 12 تا 24 ساعت در روز به مدت 4 تا 6 ماه به کار روند. این روش می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.

کورتیکواستروئید برای درمان کلوئید

استفاده از یک کرم کورتیکواستروئید قوی خارش را کاهش می دهد. تزریق برخی از کورتیکواستروئیدها کمک می کنند تا جای زخم کلوئید کمتر شود. بین 50 تا 80 درصد کلوئیدها پس از تزریق کوچک می شوند و بسیاری از این کلوئیدها در عرض پنج سال دوباره رشد خواهند کرد.

داروی تزریقی

اگر کلوئید کوچکتر باشد، پزشک پوست، ضخامت آن را با تزریق کورتیزون یا سایر استروئیدها کاهش می دهد. به احتمال زیاد تا شش ماه قبل از بهبود جای زخم، نیاز دارید که ماهانه این تزریق را انجام دهید. عوارض احتمالی تزریق کورتیکواستروئید:

  • نازک شدن پوست
  • رگ های عنکبوتی
  • تغییر دائمی رنگ پوست (هیپوپیگمانتاسیون یا هیپرپیگمانتاسیون).

فریز کردن جای زخم برای درمان کلوئید

کلوئیدهای کوچک با انجماد توسط نیتروژن مایع (کرایوتراپی) کاهش یا حذف می شوند. احتمال دارد فرد چندین بار این کار را انجام دهد. عوارض جانبی احتمالی کرایوتراپی:

  • ایجاد تاول
  • درد
  • از دست دادن رنگ پوست (هیپوپیگمانتاسیون)

لیزر درمانی کلوئیدها

کلوئیدهای بزرگ را پزشک پوست با جلسات لیزر پالس (pulsed-dye) صاف می کند. این روش در کاهش خارش و محو شدن کلوئیدها نیز مواثر است. لیزر درمانی با پالس در چند جلسه با فاصله بین 4 تا 8 هفته انجام می شود.

در برخی موارد پزشک، لیزر درمانی را همراه با تزریق کورتیزون انجام می دهد. عوارض احتمالی در لیزر درمانی کلوئید افراد با پوست تیره تر بیشتر است مانند:

  • هیپوپیگمانتاسیون
  • ایجاد تاول
  • پوسته پوسته شدن

پرتو درمانی

تابش اشعه ایکس سطح (Level) پایین به تنهایی یا پس از برداشتن کلوئید با جراحی، به کوچک شدن یا به حداقل رساندن بافت اسکار کمک کند. احتمالا نیاز است که فرد مرتبا این کار را برای درمان کلوئیدش انجام دهد و در برخی موارد.

بیش از 100 سال است که از پرتو برای جلوگیری از رشد مجدد کلوئید پس از درمان های دیگر، به کار می رود. گاهی اوقات پرتو به تنهایی به عنوان درمان استفاده می شود. عوارض جانبی احتمالی پرتودرمانی شامل:

  • عوارض پوستی
  • سرطان در درازمدت

عمل جراحی برای برداشتن و درمان کلوئید

اگر کلوئید توسط درمان های بالا خوب نشود، پزشک حذف آن را با جراحی و ترکیب با سایز روش ها انجام می دهد. انجام جراحی، به تنهایی 45 تا 100 درصد احتمالی بازگشت کلوئید را دارد.

درمان کلوئید در طب سنتی

هیچ روش قطعی ای برای از بین بردن جای زخم کلوئید به طور طبیعی وجود ندارد. برخی از مطالعات بالینی نشانگر این هستند که عصاره پیاز به صورت خوراکی یا روی پوست، می تواند در بهبود ظاهر اسکارهای کلوئیدی و کاهش خارش و ناراحتی آن ها موثر باشد.

8-استفاده از نخ جراحی برای درمان کلوئید

اگر بتوان نخ جراحی را در اطراف کلوئید بست، متخصص پوست از این روش برای درمان کلوئید استفاده می کند. نخ جراحی دور کلوئید گره زده می شود که می تواند باعث افتادن آن شود. باید هر دو تا سه هفته یکبار نخ جراحی جدید دور کلوئید بسته شود..

درمان خانگی کلوئید

هر کدام از درمان های خانگی نسبت به داروهای پزشکی کارآیی کمتری دارند. حتما در صورت دیدن یک توده در قسمت های مختلف بدن به پزشک پوست مراجعه  کنید. در ادامه برخی از درمان های خانگی را ذکر می کنیم:

تمیز نگه داشتن زخم: تمیز کردن زخم می تواند زمان بر باشد و پانسمان فشاری نیز دردآور است. سعی کنید از روال توصیه شده توسط پزشک خود پیروی کنید، زیرا این مراحل برای پیشگیری از کلوئید مهم هستند.

کرم کورتیکواستروئیدی: این کرم بدون نسخه می تواند به کاهش خارش کمک کند.

استفاده از ژل سیلیکون: این ژل نیز بدون نسخه است و می تواند به کاهش خارش کمک کند.

مراقبت از محل کلوئید: ز محل کلوئید به خوبی مراقبت کنید تا به جایی برخورد نکند(مثل لباس).

عدم قرارگیری در معرض نور خورشید: قرار گرفتن در معرض نور خورشید رنگ کلوئید را تغییر می دهد و آن را بیشتر قابل توجه کند. این تغییر رنگ می تواند دائمی باشد. کلوئید روی پوست را با کمک کرم ضد آفتاب خیلی زیاد محافظت کنید.

سخن آخر

کلوئیدها یک اسکار بسیار بزرگ در مقایسه با زخم افراد نرمال است. در صورت مشاهده کلوئید یا شک داشتن به وجود آن، حتما با پزشک پوست خود در مورد درمان های این عارضه صحبت کنید. درمان کلوئید توسط جراحی یا لیزر از موفق ترین گزینه های درمان هستند. پس با تحقیق و پیدا کردن یک پزشک موفق و باتجربه درمان کلوئید را انجام دهید تا عوارض آن را بتوانید کنترل کنید.

دکتر سارا بهروان

دکتر سارا بهروان

دکتر سارا بهروان در زمینه دکترای حرفه ای پزشکی از دانشگاه جندی شاپور اهواز فارغ التحصیل شد.
دکتر بهروان مطب خود را در زمینه خدمات پوست، مو و زیبایی، لاغری و لیزر در تهران دایر کردند و با 15 سال سابقه با تجهیزات و امکاناتی پیشرفته ارائه خدمات می کنند.
گذراندن دوره های تخصصی و آموزشی در زمینه
• درمان های چاقی عمومی و موضعی
• دارای مدرک ویژه تزریق فیلر و بوتاکس
• کربوکسی تراپی، لیفت نخ
• انواع لیزرهای پوست و مو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *